isabellaknutsson

hur startar en förlossning?

många undrar hur en förlossning startar och hur vet dom när det är på gång, det undrade jag med och var jätte orolig över att jag inte skulle märka när det var dags att åka in och jag var rädd för att jag skulle få föda hemma eller i bilen osv. Men jag fick alltid höra, ”du märker när det är på gång, du känner det”. Och visst gjorde jag det, men jag brydde mig inte speciellt mycket om värkarna, många trodde nog jag var helt knäpp som stannade hemma tills vattnet gick men vadå? Jag väntade mig kraftigare värkar! Men när mitt vatten gick så förstod jag att det verkligen var på gång och jag skulle bli mamma inom snar framtid och att det var dags att åka in.. Jag var lugn samtidigt som jag var något stressad, jag hade all fokus på min andning och värkarna som jag klockade så vi skulle hinna in i tid osv. Nu i efterhand kan jag väl känna att det var väldigt våghalsigt att stanna hemma så in i det sista, men jag klarade mig fint och jag hann in i god tid. Men pga att jag väntade så länge hann jag inte få någon bedövning, så mitt råd till er som vill ha bedövning, åk in i tid! Men för rättvisans skull så vet jag att det inte är lätt att veta när man ska åka in, det är jätte svårt! Vissa åker in för smärtsamma värkar som kommer tätt och vissa för vattenavgång..
Oavsett vad så är det jätte svårt att avgöra när en förlossning är igång, men jag kände skillnad på mina värkar. Jag hade värkar hela veckan innan Aiden kom och dom var smärtsamma men i början satt dom mest i magen och något bak i svanken men inte så mycket, däremot samma dag vi åkte in så satte sig alla värkar i svanken och i vissa värkar kändes det som att jag skulle gå av på mitten och samtidigt som värkarna höll på kämpade och tryckte Aiden för fullt så det gjorde ju inte värkarna mindre smärtsamma direkt och då kom värkarna med ca 10 minuters mellanrum och sedan 7 minuter och första gången jag ringde in till förlossningen pendlade det runt 4-6 minuter mellan värkarna och strax därefter gick vattnet.
Min förlossning gick väldigt fort, men tyvärr finns det förlossningar som är utdragna och det tar jätte lång tid vid öppningsskedet och även i krystvärkarna. Det kan ta flera timmar att öppna sig bara 1 ynka centimeter och det är ju inget man vill, men man kan ju försöka påskynda det om man orkar, t.ex genom hinnsvepning, gå upp och ner i trappor, promenera osv. Ibland kan det funka och ibland inte, och funkar det inte så kan barnmorskan rekommendera att ta vattnet och då får man ju avgöra själv och då brukar det oftast gå undan och speciellt under värkarbete.

Love B

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats